In deze nieuwsbrief
Invloed corona vooralsnog minder dan gevreesd
Zo zit het met de coronaprotocollen
ALV op 10 juni online
Gevolgen corona voor bouwmaterialenindustrie beperkt
NLWerktDoor
Tips voor thuiswerkers
Gratis coaching voor mkb in coronaproblemen
750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet gericht op kleine bedrijven
Invloed corona vooralsnog minder dan gevreesd
De bouwmaterialengroothandel en –industrie heeft in april 7% omzet ingeleverd als gevolg van de coronacrisis. Voor de hele bouwsector gaat het om 20%. De bouwmaterialengroothandel en –industrie verwacht in mei een omzetdaling met gemiddeld 14,8% Dat blijkt uit BouwMonitor – Wave2 van USP Marketing Consultancy. Via de BouwMonitor wordt maandelijks inzicht verschaft in belangrijke bouwindicatoren zoals de omzetontwikkeling en orderportefeuille van elke partij in bouwkolom. Door alle partijen te monitoren brengt de BouwMonitor de effecten van het Coronavirus op de bouwwereld en het herstel van de sector in kaart
Zo zit het met de coronaprotocollen
Hoe zit het nu precies met de protocollen om veilig te kunnen werken in bedrijven in coronatijd? Wat is het verschil tussen A-protocollen en B-protocollen? Waar moeten protocollen aan voldoen en wat is hun juridische status?
ALV op 10 juni online
De algemene ledenvergadering wordt dit jaar online gehouden. Op 10 juni kunnen leden inbellen in een onlinebijeenkomst die wordt begeleid door Maarten Bouwhuis. Aansluitend op het formele deel kunnen ook buitengewone leden aansluiten.


Gevolgen corona voor bouwmaterialenindustrie beperkt
“Het productievolume in de Nederlandse bouwmaterialenindustrie is in maart met slechts 2% gekrompen ten opzichte van een maand eerder. Bouwbedrijven kunnen ondanks de half maart gestarte lockdown nog relatief goed doorwerken en blijven dus ook nog bouwmaterialen afnemen van hun toeleveranciers”, meldt ING econoom Maurice van Sante op LinkedIn. “Op de langere termijn zal het volume echter harder gaan dalen. Het aantal nieuwe opdrachten zal waarschijnlijk afnemen doordat ondernemers investeringen in bedrijfspanden uitstellen door de gevolgen van de ingetreden recessie en aanhoudende onzekerheid over de impact van het coronavirus. Vanwege diezelfde redenen zijn consumenten terughoudender bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Zo nam het producentenvertrouwen bij de toeleveranciers van de bouw al flink af.”

NLWerktDoor
VNO-NCW en MKB Nederland, gemeenten, UWV, vakbonden en de landelijke overheid hebben het platform NLWerktDoor gelanceerd. Via het platform worden vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in coronatijd met elkaar verbonden. In sommige sectoren is namelijk veel uitval van productie en diensten, terwijl andere werkgevers staan te springen om personeel.
Tips voor thuiswerkers
Nu Nederlanders massaal thuiswerken - en dat naar verwachting na de coronacrisis veel blijven doen - presenteren MKB-Nederland en VNO-NCW en stichting NL Onderneemt Maatschappelijk! het platform Thuiswerken is ‘topsport’. Op deze site staan informatie en tips over thuiswerken. Van praktische handreikingen om te kunnen omgaan met stress, tot tips voor voldoende beweging en goede voeding.

Gratis coaching voor mkb in coronaproblemen
Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor traditioneel terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB), dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gefinancierd wordt. Eerder betaalden ondernemers hier een eigen bijdrage van 150 euro voor. Om dit bedrag naar 0 te krijgen verhoogt EZK de subsidie aan het OKB voor dit jaar met 240.000 euro.
750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet gericht op kleine bedrijven
De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). De regeling krijgt de naam Klein Krediet Corona (KKC) en is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De overheid staat voor 95% garant (713 miljoen euro). De leningen zullen worden verstrekt door de banken en een rente hebben van maximaal 4%. Ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen de lening verstrekken. Naar verwachting kunnen enkele tienduizenden ondernemingen gebruik maken van de lening.
    
Website Koninklijke Hibin
Website Hibin Opleidingen