Wkb weer dichterbij
De Eerste Kamer heeft afgelopen week met een unaniem besluit over de onderliggende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) een stap dichterbij gebracht. Hoewel dit nog niet betekent dat de Wkb definitief per 1 juli 2022 wordt ingevoerd, wordt de druk op bedrijven om zich goed voor te bereiden groter. Al ruim honderd branchegenoten hebben de afgelopen deelgenomen aan het Hibin WKB-webinar.


Voor 25 januari 2022 staat de voorlopig laatste editie van dit webinar op het programma. Er wordt opnieuw aan dertig belangstellenden branchegenoten de mogelijkheid geboden zich te laten bijpraten over de Wkb. In het webinar, bedoeld voor directie, management en verkoopmedewerkers, wordt ingegaan op de achtergrond en context van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en de effecten op en uitdagingen voor de bouwmaterialenhandel. 

In deze editie van het webinar wordt ook aandacht besteed aan de onlangs geïntroduceerde Hibin algemene voorwaarden voor onderaanneming.


Het webinar wordt geleid door de ir. Peter Ligthart. Hij zag bij de eerste webinars zowel directies en beleidsmedewerkers als mensen met commerciële functies: "Directies hebben een beleidsmatige insteek en kijken bijvoorbeeld of zij aannemerachtige activiteiten willen voortzetten, al dan niet binnen een ander bedrijf, of dat zij met hun verzekeraar moeten gaan praten. Mensen in commercieel functies zien nieuwe kansen om klanten beter te bedienen.”

"Het webinar is er in eerste instantie op gericht kennis bij te brengen over wat de Wkb inhoudt. Bedrijven in de bouwmaterialengroothandel verschillen heel erg van elkaar, waardoor de betekenis van de wet niet voor alle bedrijven gelijk is. Het webinar geeft inzicht in waar het je bedrijf raakt en welke kansen de Wkb biedt. De Wkb heeft invloed op de informatievoorziening richting klanten en - afhankelijk van je rol - ook op de aansprakelijkheid. De kansen liggen op het gebied van de rol van bouwmaterialengroothandels als informatiemakelaar. De aannemer heeft informatie nodig voor wat in het Wkb het consumentendossier heet. In feite is dat het opdrachtgeversdossier. De productinformatie die daarvoor nodig is, heeft de aannemer niet zelf. Die komt hij dus halen bij de groothandel en de groothandel zal die informatie voor een deel weer moeten ophalen bij de fabrikant.”

(foto: Shutterstock)
Alle artikelen uit de nieuwsbrief
Coronatoegang in showrooms - op afspraak ook 's avonds
GYPROC en ISOVER Nederland tekenen convenant voor versnelling digitalisering in de bouwsector
Dringende oproep: blijf veilig samen doorwerken
Aanpassing algemene voorwaarden per 1 januari 2022
Anders Hout nieuw Hibin-lid
Zorgen om bouwsector door tekorten en prijsstijgingen
Elektronisch factureren, nog één maand
Wkb weer dichterbij
Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit
Kantoren met energielabel-C-verplichting: stand per 1 oktober 2021
Kennisevent logistiek 010: Plug in 010 online
    
Website Koninklijke Hibin
Website Hibin Opleidingen